Wisselplaten voor boren

SD-spaanbreker van de Pramet wisselplaatboren

Nieuwe spaanbreker biedt meer keus en nauwkeurigheid

Met de lancering van een universele nieuwe spaanbreker wil Pramet de nauwkeurigheid van wisselplaatboren vergroten. De SD-geometrie is geschikt voor constructiestaal en zacht roestvast staal en beschikbaar voor de SCET- en XPET-serie. De SD-spaanbreker – SD staat voor ‘soft drilling’ – is speciaal ontworpen voor een betere stabiliteit en een hogere productiviteit bij het boren in taaie materialen met een geringe treksterkte en lange spanen. In deze omstandigheden kan het evenwicht tussen de krachten van de wisselplaten moeilijker bewaard worden.

 

Deze uitbreiding betekent meer keus in hardmetaalsoorten en geometrieën van de wisselplaten voor boren. De bestaande UD (universal drilling) geometrie is geschikt voor de meeste materialen met een medium tot hoge treksterkte waarbij de hardmetaalsoorten D8345, D8330 en D9335 legio opties biedt voor de Pramet D800 serie wisselplaatboren voor 2xD t/m 5xD.

Wisselplaten van de Pramet wisselplaatboren

 

 

Marcel Nunes, productmanager wisselplaatboren bij Dormer Pramet:

“Belangrijke vereisten bij het boren met wisselplaatgereedschappen zijn nauwkeurige gattolerantie en rechtheid van het boorgat. Dit kan het beste gerealiseerd worden als de snijkrachten op de wisselplaten aan de binnen- en buitenkant in evenwicht zijn. De snijomstandigheden voor beide wisselplaten zijn doorgaans zeer verschillend. De wisselplaat aan de buitenkant snijdt soepel bij de maximale snelheid, terwijl de wisselplaat aan de binnenkant bij een snijsnelheid in de buurt van nul moet werken. Dit lijkt veelmeer op stansen dan op snijden, waarbij een hogere slagkracht doorstaan moet worden. Als de onbalans te groot wordt, gaat de boor bewegen en ontstaat er een afwijking. Dit leidt tot meer trillingen, een slechte gatkwaliteit, een onbetrouwbare spaanafvoer en een lagere standtijd. Bij de bewerking van zacht staal met een geringe sterkte en lange spanen en roestvast staal is behoud van het evenwicht tussen de krachten zelfs nog moeilijker. Onze nieuwe SD-spaanbreker is speciaal bedoeld voor een betere stabiliteit en een hogere productiviteit bij het boren in deze materialen.”

  

Een overzicht van alle nieuwe series wisselplaatgereedschappen die Dormer Pramet in november 2015 gelanceerd heeft, vindt u in de recentste productbrochure. Neem voor een gedrukt exemplaar of meer informatie contact op met uw lokale verkoopkantoor van Dormer Pramet.

  

Bekijk de video om meer te leren over de verbeterde nauwkeurigheid van de nieuwe spaanbrekers van de Pramet wisselplaatboren: