Schachtfrezen

Schachtfrezen

Het assortiment schachtfrezen onderscheidt zich door compleetheid en overzichtelijkheid. Zowel in het Dormer HSS-E (PM), VHM als Pramet wisselplaatprogramma is er een keur aan mogelijkheden. Hoge kwaliteit en beschikbaarheid maken dit assortiment zeer populair.

Een schachtfrees is een frees voorzien van een cilindrische schacht, al dan niet voorzien van een eenheidsschacht met spanvlak (Weldon) of NC-schacht Lees meer

Stel een Aflopende Directie in
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6

Stel een Aflopende Directie in
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6

Schachtfrezen

Het assortiment schachtfrezen onderscheidt zich door compleetheid en overzichtelijkheid. Zowel in het Dormer HSS-E (PM), VHM als Pramet wisselplaatprogramma is er een keur aan mogelijkheden. Hoge kwaliteit en beschikbaarheid maken dit assortiment zeer populair.

Een schachtfrees is een frees voorzien van een cilindrische schacht, al dan niet voorzien van een eenheidsschacht met spanvlak (Weldon) of NC-schacht of soms zelfs nog met het verouderde systeem van een aantrek schroefdraad.

Deze schachten voldoen aan nauwe toleranties, waardoor de rondloopnauwkeurigheid van de frezen gegarandeerd kan worden.

Een schachtfrees wordt ook wel vingerfrees, spiebaanfrees, schroefdraadfrees, ruwfrees, contourfrees, kopierfrees, gleuvenfrees, profielfrees, schuinekantenfrees, verzinkfrees of spiebaanfrees genoemd

 

Binnen het assortiment schachtfrezen kunt u verschillende keuzes maken. Zo bieden wij Dormer en Pramet, waarbij eerstgenoemde staat voor volmateriaal frezen in HSS, HSS-E (PM) en VHM en Pramet voornamelijk wisselplaatfrezen levert. De frezen zijn gemaakt van verschillende soorten basismateriaal, elk met zijn eigen kernmerken:

 • HSS: Snel staal met hoge taaiheid en slijtvastheid waardoor inzetbaar bij lagere snijcondities in instabiele situaties
 • HSS-E (PM): Door de toevoeging van kobalt (Co) wordt het HSS harder en beter bestand tegen warmte. Bij PM materiaal is de structuur nog fijner en homogener waardoor een betere standtijd wordt bereikt
 • VHM: Volhardmetaal is veel harder dan HSS en kan daardoor hogere snijcondities aan waardoor de productiviteit sterk toeneemt. Is echter ook meer gevoelig voor breuk en daarom minder geschikt voor conventionele machines of instabiele situaties

 

Begrippen overzicht

AMG/ISO: Werkstuk materiaal waarin de bewerking plaats dient te vinden. Hier worden alleen de materialen getoond waarvoor het specifieke gereedschap uitermate geschikt is. Meestal kan het echter in meer materialen worden ingezet, zie daarvoor de ISO/AMG coderingen. Bij wisselplaatgereedschappen van Pramet wordt gewerkt met de ISO materiaal classificering. Bij de HSS en VHM gereedschappen van Dormer wordt gewerkt met de meer gedetailleerde AMG (algemene materiaalgroep) indeling.

Diameter: selectie van een specifieke nominale diameter (Ø) van het gereedschap

Lengte (l2): lengte van de snijkant in mm

Lengte (l1): totale lengte van het gereedschap in mm

Coating: de coating is een oppervlaktebehandeling die met een specifiek doel wordt aangebracht op het gereedschap. Het fungeert als een beschermende laag op het basismateriaal waaruit het gereedschap is vervaardigd. Meestal is de coating veel harder dan het onderliggende basismateriaal waardoor er met gelijkblijvende snijsnelheid een langere stand tijd wordt bereikt. Men kan het echter ook aanbrengen om met een hogere snijsnelheid te kunnen werken om zo een nog hogere productiviteit te bereiken.

Bij sommige bewerkingen is een coating juist een nadeel. In gevallen dat een extreem scherpe snijkant gewenst is wordt met ongecoate gereedschappen gewerkt. Bijvoorbeeld voor bewerken van non-ferromaterialen.

Aantal tanden: Frezen worden gemaakt met verschillend aantal snijkanten ook wel tanden genoemd. Van een enkele tand tot tientallen tanden komt voor, afhankelijk van de toepassen. Hoe harder het te bewerken materiaal is hoe meer tanden er worden toegepast en in zachtere materialen worden frezen met weinig tanden en daarmee grotere spaankamers gebruikt.

Norm: Snijgereedschappen worden gefabriceerd conform internationale industrienormen zoals DIN of ISO. Daarbij zijn er ook gereedschappen in het assortiment conform Dormer of Pramet haar eigen fabrieksnorm. Veelal worden deze op wensen uit de klantenkring zo ontworpen.

Schacht: de schachten zijn ingedeeld als volgt:

 • DIN6535HA: VHM frezen met gladde eenheidsschacht specifiek voor opname van in precisiehouders zoals hydro- en krimphouders. Hoogste rondloopnauwkeurigheid.
 • DIN1835A: HSS frezen met gladde eenheidsschacht specifiek voor opname in precisiehouders zoals hydro- en krimphouders. Hoogste rondloopnauwkeurigheid.
 • DIN6535HB: eenheidsschacht met spanvlak specifiek voor z.g. weldonhouders. D.m.v. een schroef wordt de frees tegen slippen gezekerd. Eenvoudige spanmethode met redelijke rondloopnauwkeurigheid.
 • DIN1835B: HSS frezen met eenheidsschacht met spanvlak specifiek voor z.g. weldonhouders. D.m.v. een schroef wordt de frees tegen slippen gezekerd. Eenvoudige spanmethode met redelijke rondloopnauwkeurigheid.
 • DIN1835D: HSS frezen met eenheid schacht voorzien van aantrekdraad. Is eigenlijk een verouderde methode omdat de spankracht te beperkt is voor moderne machines.
 • DIN1835BD: HSS frezen met eenheid schacht voorzien van zowel een spanvlak als een aantrekdraad. Hierdoor universeel in toepassing doordat ze in zowel een weldonhouder, een ‘Clarckson-opname’ als een spantangopname. 

 

Alternatief

Aangezien er vele uitvoeringen zijn in frezen is er bijna altijd een andere soort die als alternatief kan fungeren voor de schachtfrees. De keuze hierin wordt meestal bepaald door het type machine en soort werkstuk en werkstukmateriaal.

 

Tips en aandachtsgebieden

 • Zorg dat de schacht van de frees en de opname waar de schacht in gaat, schoon en vetvrij zijn.
 • Zorg voor voldoende klemming, zodat de frees goed vast en speling vrij in de opname zitten.
 • Werk met een zo kort mogelijke uitsteeklengte ten gunste van de stabiliteit.
 • Zorg voor een goede spaanafvoer zodat spanen niet weer mee worden genomen tijdens het freesproces.